Smeerschema machines

Hoe zorg je met smeertechnisch onderhoud dat machines zo lang mogelijk blijven draaien? Natuurlijk zijn er diverse smeertechnieken, maar één van de belangrijkste binnen een onderhoudsmanagementsysteem is een doordacht smeerschema voor machines.

S)MAXX-app: Van handmatig tot een digitaal smeerschema

Voor een digitaal smeerschema voor machines als complete maatoplossing besteden we alle tijd en aandacht aan het opstellen ervan. Zodat je met onze eigen S)MAXX-app en -software smeertechnische werkzaamheden kunt voorbereiden, plannen, uitvoeren, sturen, controleren en vastleggen voor een betrouwbaar onderhoudsbeheer. Dus niet meer handmatig en bovendien met het voordeel van het beter borgen van werkzaamheden in verband met ISO-, BRC-, GMP-, AIB-, BRZO- en HACCP-richtlijnen.

Een handige oplossing is ook de koppeling met de online database met alle actuele, digitale productbladen, veiligheidsbladen (en voedselveiligheidsregistraties) van de gebruikte smeermiddelen uit de brede portfolio van Van Meeuwen.

Preventief onderhoud van machines

Een smeerschema voor machines moet ook dynamisch zijn, zodat je niet alleen periodiek, maar ook dagelijks en preventief kunt inspelen op de praktijk. Bijvoorbeeld als er nieuwe machines worden geïnstalleerd, als smeermiddelen worden vervangen of draaiuren veranderen.

De voordelen van een onderhoudsmanagementsysteem

Het is belangrijk dat een smeerschema als onderhoudsmanagementsysteem je actuele informatie en nieuwe inzichten biedt voor strategieën om het onderhoud te verbeteren. Maar ook dat het een checklist is om historische data in te zien. Met als voordelen dat je je ermee werkzaamheden beter kunt voorbereiden, efficiënter kunt plannen en vastleggen en effectiever kunt aansturen.

Geautomatiseerde machine onderhoudssoftware | Van Meeuwen

Toepassingen voor preventief onderhoud van machines

Als toegevoegde waarde van onze smeerschema’s proberen we altijd zoveel mogelijk smeerpunten van alle toepassingen aan te geven. Zodat het een complete maatoplossing wordt voor preventief smeertechnisch onderhoud. We hebben onze eigen smeerschema-specialisten gevraagd naar hun idee over de toegevoegde waarde van een Van Meeuwen-smeerschema:

  • Hoe zit het met de beschikbare handleidingen en het bestaande smeerschema?
  • Klopt dat aantal smeerpunten met de praktijk en het nieuwe schema dat jullie hebben opgenomen?

Sven De Wilde (Specialist in België)
“Bij oude machines is het vaak lastig om informatie te vinden. Daardoor vind ik zelf regelmatig 50 tot 75% meer smeerpunten dan is vastgelegd. Machinebouwers nemen bepaalde onderdelen niet altijd op als slijtage-onderdelen terwijl wij alles opnemen.”

Willem Maalcke (Specialist in Zuid- en Midden-Nederland)
“Het bestaande smeerschema is vaak summier. Met helaas geen informatie over olie verversen of het preventief nemen van een oliemonster. Wat wij dus altijd wel opnemen. Of het nu nieuwe machines zijn of bestaande.”

Johan van Essen (Specialist voor Nederland en België)
“Het is belangrijk dat we ook draaiuren, smeerfrequenties, onbereikbare smeerpunten en looproutes opnemen. Dat hangt er wel vanaf of we bij de machine terecht kunnen en of handboeken, referentienummers of plattegronden beschikbaar zijn.”

Marcel van Kooten (Specialist in Noord-Nederland)
“Ik moet regelmatig op ervaring smeerpunten opnemen. Hoe oud is de machine, hoe hoog de temperaturen en hoe zwaar de belasting? Het betekent veel bellen of mailen met leveranciers. Maar zonder die informatie verliest een smeerschema veel aan waarde.”

Vragen over onze smeerschema’s en bijbehorende onderhoudsoplossingen?

Heb jij misschien ook vragen over onze smeerschema’s voor machines? Bel of mail ons via onderstaande contactgegevens. We adviseren je graag over onze onderhoudsoplossingen.