Olieanalyses voor machines

Waarom olieanalyses voor machines?

Preventief onderhoud is dé manier om machines zo lang mogelijk tegen zo laag mogelijke kosten te laten draaien. Daarvoor zijn de ePrevent olieanalyses voor machines een belangrijk onderdeel van ons dienstenpakket, net zoals de vetanalyses. Daarmee krijg je niet alleen inzicht in de conditie van het smeermiddel, maar ook in de conditie van de toepassingen. En kun je aan de hand van die informatie het juiste moment bepalen om bij een bepaalde machine wel of niet de olie of het vet te verversen.

Wat zijn de voordelen?

 • Hogere machinebeschikbaarheid
 • Sterk lagere onderhoudskosten
 • Het onderhoud aan de machines pas uitvoeren als de olie-analyses dat aangeven
 • Het verversen van smeermiddelen op exact het juiste moment, zeker niet te laat, maar ook niet onnodig vroeg
 • Het leren kennen van uw machines door het opbouwen van een onderhoudstrend middels de olie-analyses
 • Aan de hand van de trends de behoefte aan onderhoud zien aankomen en de planning daarop aanpassen
 • Het voorkomen van ongewenste stilstanden
 • Het effectief verhogen van de machine-beschikbaarheid en de productie-output

Inmiddels beschikken we over technieken om aan de hand van olieanalyses voor machines live de conditie van de olie te monitoren via sensoren. Aangezien dat zeker niet voor elke applicatie mogelijk is, werken we daarom ook veel met handmatige monsternames op slimme intervallen.

Oliemonsters laten controleren met ePrevent

Olie- & vetanalyses uitvoeren bij machines

Met een ePrevent-pakket kun je zes oliemonsters nemen en de kwaliteit ervan laten controleren. De uitslag van een olie-analyse van een machine kun je direct volgen op je computer, smartphone of tablet via je eigen portal op onze website.

Hoe vaker en zorgvuldiger je oliemonsters neemt en laat controleren met ePrevent, hoe betrouwbaarder de waarden van de conditie van de olie zullen zijn. En hoe duidelijker de trend in de tijd en de redenen om wel of niet te verversen.

Oliemonstername stappenplan

Het stappenplan voor oliemonsternames is als volgt: Nadat je de oliemonsters hebt genomen, verstuur je ze per post naar een onafhankelijk laboratorium dat de oliemonsters voor ons analyseert. Met deze olieanalyses voor machines bouw je een waardevolle database op waarmee je het onderhoud gericht en efficiënt plant, zodat je op tijd smeert of ververst. Zeker niet te vroeg en ook zeker niet te laat.

Als je het onderhoud aan de machines pas uitvoert als olie-analyses dat aangeven, biedt dat interessante voordelen. Zo bespaar je kosten, tijd en verspilling van olie door niet zomaar te verversen terwijl de olie nog in goede staat blijkt te zijn. Door op het juiste moment te smeren of te verversen voorkom je ongewenste stilstanden en verbeter je de machinebeschikbaarheid en de prestaties en productiviteit van machines. Wil je meer weten over het belang van verversingen en olieanalyses voor machines? Vraag ons uitgebreide brochure over verversingen hier aan.

Vetmonstername stappenplan

Het komt regelmatig voor dat een smeervet in het werkgebied een heel andere samenstelling heeft dan er net buiten. Dit maakt het nemen van een representatief vetmonster niet eenvoudig, maar onze ePrevent Grease Sample-kit is daarvoor de oplossing. Voor deze manier van vetmonstername geldt ook een stappenplan:

In de ePrevent Grease Sample-kit zit een setje hulpmiddelen waarmee je het vet verzamelt in een monsterhouder. Deze houder stuur je in een speciale verzendkoker naar het laboratorium. De analyserapporten en adviezen ontvang je per e-mail en vind je ook terug via je login op de Van Meeuwen-portal. Voor een representatief resultaat is het belangrijk deze volgorde aan te houden:

 • Zorg eerst dat de spatel waarmee je het vet van de toepassing schraapt, helemaal schoon en vetvrij is
 • Haal de zuiger uit de injectiespuit en schraap met de spatel het vet gelijkmatig van de toepassing
 • Stop zoveel mogelijk representatief vet in de injectiespuit en plaats de zuiger terug in de spuit
 • Pak de monsterhouder, verwijder de dop en plaats de injectiespuit op de opening van de monsterhouder
 • Vul de monsterhouder met de inhoud van de injectiespuit
 • Plaats de dop weer op de monsterhouder
Olie- & vetanalyses uitvoeren bij machines

 

Olie monitoren via sensoren

De opkomst van sensoren biedt steeds meer goede mogelijkheden om de conditie van een olie continu en online te monitoren. Als sensoren een verandering van de conditie van een olie detecteren, dan kun je gericht een oliemonster nemen voor een meer diepgaande analyse. Sensoren vragen vaak om een maatoplossing dus goed onderzoek in de voorbereiding is belangrijk voor de gewenste prestaties en voordelen.

Vragen over onze olie-en vetanalyses voor machines?

In het Van Meeuwen-Magazine #2 staat een artikel over vetanalyses, conditiebewaking en preventief onderhoud. Het gaat om het bedrijf DEKRA Rail in Utrecht dat vetmonsters analyseert en adviezen uitbrengt. Klik hier als je het artikel wilt lezen.

Hieronder kun je meer informatie vinden over de ePrevent olieanalyses en/of de ePrevent Grease Sample-kit of neem contact met ons op via onderstaande contactgegevens.

ePrevent olieanalyses ePrevent Grease Sample-kit