Smeertechnisch onderhoud voor machines

Onderhoud van een machinepark

Ben je bezig met onderhoud van een machinepark waar je ook smeertechnische diensten voor nodig hebt?

We helpen je graag, want het optimaliseren van de betrouwbaarheid van machines is één van onze bedrijfsdoelen. Met het adviseren en leveren van high-performance smeermiddelen aan de industrie doen we dat als familiebedrijf al bijna 90 jaar.

Vanuit die expertise zijn we ruim 30 jaar geleden als eerste smeermiddelenleverancier gestart met ook het uitvoeren van het smeertechnisch onderhoud van machines. Nu doen we dat nog steeds met een groot team eigen technicians. Met hun kennis en ervaring dragen ze in de industrie in Nederland en België effectief bij aan het onderhoud van machineparken.

Voordelen van goed smeertechnisch onderhoud

We streven daarbij naar de voordelen van goed smeertechnisch onderhoud. Zoals een hogere betrouwbaarheid van machines, minder benodigde tijd voor onderhoud en minder verbruik van smeermiddelen. Met een lagere TCO, minder storingen, maar met meer prestaties en een beter resultaat.

Als we zouden worden aangesteld voor het structureel uitvoeren van het smeertechnisch onderhoud, dan wordt een team van onze Lubrication Technicians op basis van het smeerschema verantwoordelijk voor de uitvoering ervan. Hoeveel dagen per maand dit betreft, is afhankelijk van de workload. Uiteraard zo weinig mogelijk door de werkzaamheden slim te plannen en in te richten en zo efficiënt mogelijk te werk te gaan. Met machinebetrouwbaarheid als allerbelangrijkste doel.

Hoe maak je een onderhoudsplan voor machines?

Naast allerlei soorten smeerolie en smeervet kunnen we je helpen met adviezen bij ongewenste storingen als gevolg van slijtage door gebrekkige smering. Het delen van kennis vinden we essentieel, want het is belangrijk dat de basis voor smering op orde is. Als we een smeertechnisch advies uitbrengen, krijgen we regelmatig uiteindelijk ook de vraag: Hoe maak je een onderhoudsplan voor machines?

Een onderhoudsplan voor machines gaat verder dan smering. Van de onderwerpen uit de volgende checklist kun je je voorstellen dat we hierover liever met je in gesprek gaan als je er meer over wilt weten. Denk als voorbeeld aan:

 • Smeersystemen voor automatische smering
 • Digitale smeerschema’s met online informatie (via een eigen app en software). Als checklist voor het plannen, uitvoeren, controleren en borgen van smeertechnische werkzaamheden
 • Smeertechnische opleidingen op maat (theorie en praktijk)
 • Olie- en vetmonsteranalyses
 • Verversingen
 • Een inventarisatie van de status van het smeertechnisch onderhoud
 • Gereedschappen en hulpmaterialen
 • Inkoop, voorraadmanagement en de opslag van smeermiddelen
 • Documentenbeheer van (voedsel-)veiligheidsbladen en productdocumentatie
 • Afvoer van afgewerkte olie, verpakkingen en materialen
 • Evaluatie van onze performance en het continu verbeteren volgens een meerjarenplan

Machine-onderhoud en autonoom onderhoud

Vooral bij productielijnen die gedurende langere tijdsintervallen continu of regelmatig draaien zijn operators voor hun eigen werkgebied verantwoordelijk dat alles zonder problemen verloopt. Echter, bij een storing of als er een verbetervoorstel nodig is, dan moet voor het machine-onderhoud vaak een monteur of technisch specialist worden ingeschakeld.

Bij autonoom onderhoud hebben operators de kennis en kunde over dat deel van de lijn waarmee ze werken. Met als resultaat dat ze vaker zelf problemen kunnen oplossen en het productieproces soepeler verloopt. Met het gevoel dat het bij autonoom onderhoud ook echt gaat om eigenaarschap en verantwoordelijkheid en meer uitdaging in het werk.

Als voorbeeld willen we het volgende met je delen: Al ruim 20 jaar voeren we het smeertechnisch onderhoud bij de Aviko-fabriek in Steenderen. In het Van Meeuwen-Magazine #3 stond hierover een artikel dat je hier kunt lezen.

Vragen over onze visie op smeertechnisch onderhoud?

Mocht je interesse hebben voor onze ondersteuning of adviezen op het gebied van smeertechnisch onderhoud van machines, bel of mail ons dan via onderstaande contactgegevens.