van Meeuwen

Interview: De impact van Corona op de werkzaamheden van een Lubrication Technician

Er is terecht veel respect voor de zorg in deze tijd. Laten we ook niet vergeten wat er allemaal voor nodig is om onze industrie draaiende te houden. Wij hebben veel respect voor iedereen, zoals alle operators en service monteurs. Ook de Lubrication Technicians van Van Meeuwen hebben er in het veld mee te maken. Lees hier de ervaringen van Jos Nelissen.


Jos, hoe is met je?

“Ja hectisch dus. Maar ben wel fit en gelukkig maar, want ik ben blij dat ik kan doorwerken. Ik let ook echt op alles om niet ziek te worden, want ik neem geen enkel risico voor mijn mensen om me heen thuis, maar natuurlijk ook niet voor m’n klanten. Stel je voor!”

Wat merk je tijdens je werk vergeleken met de tijd vóór de crisis?

Uitrusting corona werkzaamheden“Je ziet dat ook alle bedrijven er alles aan doen om verspreiding te voorkomen. Ik kom ook vaak bij bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie. Daar draait de productie door alsof er niets aan de hand is. Maar bij alle bedrijven zie je nu dat waar je vóór de crisis binnen vijf minuten was aangemeld en aan de slag kon, dat dat nu gemiddeld bijna een half uur kost. Zo wordt eerst je temperatuur gemeten, moet je een vragenlijst invullen en een ‘Coronavrij’-verklaring. Bijvoorbeeld dat je niet in het buitenland bent geweest of dat er niemand in je eigen omgeving ziek is. Bij sommige bedrijven krijg je dan een ‘dagpas’ mee die je dan regelmatig moet tonen en die je de volgende dag opnieuw moet aanvragen.”


Heb je nog een paar voorbeelden, zoals het samenwerken in een team?

“Ja, dat klopt. Als ik bezig ben, probeer ik zoveel mogelijk alleen te doen. Maar zoals olie verversen, dat doe je eigenlijk altijd samen. De één tapt af, de ander vult weer af. En net als bij een medewerker in een supermarkt zijn er in een fabriek altijd wel mensen om je heen. Het komt dus regelmatig voor dat je heel speciale beschermingspakken aan moet en verplicht bent speciale mondkapjes en brillen te dragen. Wel is het zo dat we elkaar gelukkig wel scherp houden, want gemak of gewoontes liggen op de loer. Maar ik zeg er gewoon wat van als ik merk dat dat om me heen gebeurt. Gelukkig pakken we dat met z’n allen op de werkvloer prima op.”

En hoe zit ’t met stops want dan zijn er vaak veel onderhoudsmensen aan ’t werk?

“Dat is lastig. Er is inderdaad een aantal stops gecanceld. Dat is natuurlijk voor iedereen niet goed en ook niet op den duur voor het machinepark, maar het is niet anders. Is ook wel logisch natuurlijk want er zijn vaak tussen de 40 en 80 mensen wel betrokken bij zo’n stop bij de bedrijven waar ik loop. Maar je kijkt inmiddels niet gek op als ze voor een half jaar worden uitgesteld. Het belangrijkste is dat bedrijven het vertrouwen in ons als onderhoudsmensen blijven houden. En dat we straks weer kunnen laten zien wat we waard zijn.”

En voor nu?

“Opletten, opletten, opletten. Alsmaar nadenken en goed je werk doen. En je natuurlijk houden aan de voorschriften. Overal staan flesjes met desinfecteringsmiddelen. Overal en bij elke ingang. Ik was per dag wel 25 keer m’n handen, de kloven staan d’r in. Maar nogmaals, ik ben blij dat ik fit ben. Ik fiets doordeweeks regelmatig in m’n eentje op m’n mountainbike. En ’s avonds na het eten loop ik met m’n vrouw een rondje. Zo gaan we door en houd ik me elke dag voor, of het nu thuis is of bij een klant: Doe ’t veilig of doe ’t niet!!”