van Meeuwen

Interview Kees Peters, Service Engineer bij Van Meeuwen

Smeertechnische werkzaamheden zijn niet altijd even makkelijk te plannen. De ene keer draait de lijn en kan je er niet bij. De andere keer heeft productie toch iets anders in het hoofd dan de TD. De dagelijkse motto’s van onze Service Engineer Kees Peters zijn: ‘Goed communiceren’ en ‘In één keer goed’.

Kees, hoeveel jaar ervaring heb je bij Van Meeuwen en in welk type fabrieken ben je vooral goed bekend?

Inmiddels ben ik bijna 10 jaar in dienst bij Van Meeuwen en heb ik in verschillende fabrieken ervaring opgedaan. Met name in de melkpoeder- en zoutfabrieken ben ik goed bekend.

Wat is elke week weer je grootste uitdaging?

Er staan elke week weer veel smeertechnische en controleacties gepland. Dan is het voor mij elke keer altijd weer een uitdaging om tijdig alles te doen en daarmee bij te dragen aan de betrouwbaarheid van het machinepark en stilstanden te voorkomen.

Waar gaat veel tijd naartoe in een gemiddelde week?

Zowel bij onze klanten als bij Van Meeuwen staat veiligheid hoog in het vaandel. Dat betekent dat er flink tijd gaat zitten in werkvergunningen en omkleden. Vaak is er op elke afdeling een aparte werkvergunning nodig. En in het geval van ‘high-care zones’ dient iedereen zich om te kleden. Logisch, want de (voedsel-)veiligheid is extreem belangrijk. Gelukkig kunnen wij met onze tools en manieren van werken hier samen met de klant vaak een goede modus in vinden.

Wat kunnen de redenen zijn als gepland werk op het laatste moment niet door kan gaan? En hoe ga je daarmee dan om?

Als er een stilstand van een productielijn gepland staat en deze op het laatste moment niet door kan gaan, heeft dat vaak te maken met productiedruk. Er wordt dan besloten om toch product te maken zodat dit aan de klanten geleverd kan worden. Ook is het wel eens zo dat er geen noodzakelijke vervangingsonderdelen aanwezig zijn, zodat de stilstand verplaatst moet worden.

Van Meeuwen is altijd een schakel in het proces en uiteraard proberen wij zo flexibel mogelijk om te gaan met veranderingen in de planning. Ik kijk dan snel op mijn tablet welke andere werkzaamheden staan gepland zodat we zo goed mogelijk gebruik maken van de beschikbare tijd.

Heb je nog tips rond planning voor technische diensten, smeerdiensten en collega’s?

Goede communicatie over de planning van werkzaamheden en stops is belangrijk. Helemaal als de verwachting is dat het werk voor meerdere personen impact heeft en er veel externe partijen betrokken zijn. Het herplannen kost het nodige geld en de nodige moeite, dus als we dingen in één keer goed kunnen doen is dat prettig. Uiteraard begrijpen ook wij dat sommige belangen groot zijn en dat er last-minute keuzes moeten worden gemaakt.

Ik merk dat het goed luisteren naar elkaar echt een verschil maakt. Als alles op tafel ligt, kun je daar goede afspraken over maken. Ook als bepaalde zaken niet kunnen, dan is dat maar zo, maar dan is het wel duidelijk.